Beste gitaar voor blues: 10 beste bluesgitaren beoordeeld

by Joost Nusselder | Last Updated: oktober 13, 2020

Heb je moeite om een goede bluesgitaar te vinden die bij je past? Zou je zeggen dat het … je de blues geeft? Sorry, ik kon die niet weerstaan.

Serieus, ik weet hoe moeilijk het kan zijn om goede informatie over bluesgitaren te vinden. Voor andere genres is het meestal vrij eenvoudig en is er overal informatie. Maar er is verrassend weinig informatie over de beste bluesgitaren.

Daarom heb ik dit artikel geschreven.

De 10 beste bluesgitaren beoordeeld

Mijn favoriet, en zo die van velen, om een lekkere blues lick te spelen is en blijft de Fender Strat, en een American Performer als deze biedt een geweldige prijs/ kwaliteit verhouding en een hoop veelzijdigheid.

Ik heb hier de laagste prijs voor je gevonden:

Wat versta je onder een goede bluesgitaar?

Bijna niets op de markt heeft een label met de tekst ‘bluesgitaar’, en als je kijkt naar wat bluesmuzikanten bespelen, is het vaak een grote variëteit.

In het bescheiden begin van de blues zouden muzikanten het doen met alles wat ze konden vinden. Soms zou dat een geïmproviseerd ding kunnen betekenen dat je niet eens als gitaar zou herkennen.

Maar de blues is blijven hangen en evolueerde door de eeuwen heen. Nu spelen veel grote namen zeldzame en dure gitaren waar de gemiddelde bluesman alleen maar van kan dromen.

Met zoveel subgenres kan het moeilijk zijn om vast te stellen hoe een bluesgitaar zou moeten klinken. Wat het beste is voor delta-blues, is misschien niet het beste voor Chicago-blues of bluesrock.

Blues is een dynamische scène met veel verschillende geluiden, vaak met veel gitaarspel stijlen. Om deze reden heb ik voor verschillende gitaren gekozen om ervoor te zorgen dat je kunt vinden wat je zoekt.

Dit zijn de gitaren in een kort overzicht, daarna zal ik wat dieper ingaan op elk model:

Blues gitaren Afbeeldingen
Beste voor blues rock: Fender American Performer Stratocaster Beste voor blues rock: Fender American Performer Stratocaster

(view more images)

Beste Gibson voor blues: Firebird TB Beste Gibson voor blues: Firebird TB

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste twang: Fender Player Telecaster Beste twang: Fender Player Telecaster

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste voor jazzy blues: Ibanez Artstar AS153 Beste voor jazzy blues: Ibanez Artstar AS153

(bekijk meer afbeeldingen)

Goedkoper Gibson alternatief: Epiphone Les Paul Standard Goedkoper Gibson alternatief: Epiphone Les Paul Standard

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste lichtgewicht bluesgitaar: Epiphone ES-339 Beste lichtgewicht bluesgitaar: Epiphone ES-339

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste bluesgitaar voor kleine handen: Eastwood Classic AC Chambered Beste bluesgitaar voor kleine handen: Eastwood Classic AC Chambered

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste goedkope bluesgitaar: Yamaha 112V Yamaha 112J en 112V Fat Strat Stratocasters

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste voor fingerstyle blues: Ibanez Artcore AF75 Beste voor fingerstyle blues: Ibanez Artcore AF75

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste budget Fender alternatief: Squier Classic Vibe ’50s Stratocaster overall Beste beginners gitaar: Squier Classic vibe 50s stratocaster

(bekijk meer afbeeldingen)

Top 10 beste bluesgitaren beoordeeld

Het kiezen van de beste gitaren voor bluesmuzikanten was een ietwat lastige noot om te kraken. Met zoveel soorten blues zijn er eindeloze mogelijkheden.

Sommige stijlen vragen om resonatoren of andere om akoestische gitaren, andere om een ​​elektrische die door een dikke overdrive loopt. Voor deze lijst met de beste bluesgitaren richt ik me op elektrische gitaren. Hoewel dat het verkleint, zijn er nog veel factoren waarmee rekening moet worden gehouden.

De blues heeft een lange geschiedenis en neemt vele vormen aan, dus zowel hollow body’s als massieve body’s hebben hun plaats.

En wat voor jou het beste is, hangt ook af van welke speelstijl je gaat gebruiken. Fingerstyle, slide en straight riffs hebben elk hun ideale instellingen.

Gitaarfabrikanten ontwerpen of verkopen hun gitaren zelden met blues in gedachten. Je ziet niet veel modellen met ‘blues’ in hun naam of verkooptitel.

Hoewel je op alle gitaren blues zou kunnen spelen en bluesmuzikanten speelden wat ze maar konden krijgen, zijn sommige modellen beter geschikt dan andere.

Dus ik heb rondgekeken en tien uitstekende gitaren uitgekozen voor bluesgitaristen.

Houd er rekening mee dat nieuwe gitaren meestal worden geleverd met snaren die niet ideaal zijn voor de blues. Je wilt nikkelsnaren, .10 gauge of dikker of lees hier alles over het kiezen van de juiste snaren.

De volgende gitaren verschijnen in willekeurige volgorde. Er bestaat niet zoiets als de ultieme bluesgitaar. Elk heeft zijn ideale gebruik en verdient een plaats tussen de beste bluesgitaren op de markt.

Lees ook: dit zijn de beste gitaren voor beginners

Beste voor blues rock: Fender American Performer Stratocaster

Beste voor blues rock: Fender American Performer Stratocaster

(view more images)

De lijst starter is een van de meest, zo niet de meest, iconische elektrische gitaren aller tijden. De Fender Stratocaster speelde een grote rol in de evolutie van blues en rock.

Met zijn gebalanceerde en veelzijdige geluid en soepel spelende hals, verscheen hij in de handen van talloze legendes. De American Performer Stratocaster is een elzenhouten constructie met een esdoornhals.

Het biedt 22 jumbo frets, een klassieke tremolo en al het goede van Stratocaster waar we van zijn gaan houden. Buddy Guy, Rory Gallagher en Stevie Ray Vaughan speelden allemaal Strats.

Op de elektronica-afdeling heeft het drie Texas Special single-coil pickups. Het Grease Bucket-tooncircuit geeft je een donker, bluesachtig geluid.

Hier is Fender over hun nieuwe lijn gitaren:

Het is soepel maar heeft een mooie bite, waardoor de American Performer Strat tot de allerbeste bluesgitaren behoort.

Met zoveel bluesgitaristen die Stratocasters spelen, is deze waarschijnlijk ideaal voor welke stijl je ook kiest.

Voor de prijs is het een fijne compagnon zonder die bluessfeer op te offeren.

Beste Gibson voor blues: Firebird TB

Beste Gibson voor blues: Firebird TB

(bekijk meer afbeeldingen)

De Firebird dankt veel van zijn populariteit onder bluesmannen aan legendes als Johnny Winter.

Omdat het een Gibson is en de duurste gitaar op deze lijst, kun je niets minder dan excellentie verwachten van de vertrouwde Firebird.

De body en de hals bestaan ​​uit mahonie. Deze laatste heeft een getorreficeerde Grenadillo-toets. Getorrificeerd hout is door pyrolyse gegaan, waardoor het opengaat. Dit geeft het een meer volwassen toon.

De hals is een SlimTaper met 22 frets, een Tektoid-moer en Mini Grover-stemmechanieken. Als het gaat om de bouw en de algehele kwaliteit, zijn dit de beste bluesgitaren op de lijst.

Wat betreft elektronica, het heeft twee P90-pickups. Elk heeft zijn eigen volume- en toonknoppen. Het is eenvoudig, elegant en allround bluesy.

Bekijk hem hier bij Thomann

Beste twang: Fender Player Telecaster

Beste twang: Fender Player Telecaster

(bekijk meer afbeeldingen)

Dat klopt, de andere ‘caster van Fender claimt ook een plek op deze lijst met de beste bluesgitaren. Het is net zo iconisch, zo niet meer, in de wereld van bluesgitaristen.

Een standard Telecaster is een betaalbare variant van deze legendarische gitaar.

Het heeft nog steeds het volledige, twangy geluid dat je nodig hebt voor zwaardere bluesstijlen. Opvallende voorstanders van Telecaster zijn Albert Collins en Muddy Waters.

In vergelijking met oudere en goedkopere Telecasters heeft het als bijkomend voordeel dat het gezoem vermindert. Dat betekent dat je meer toon en minder ruis krijgt.

Hier is John Dreyer die laat zien wat deze Tele kan:

Het heeft twee klassieke Tele single-coil pickups en een elzenhouten body met de traditionele brug. De Standard Fender Telecaster geeft je die vette toon met een lange sustain.

Het is eenvoudig, duidelijk en klinkt goed tegen een redelijke prijs. Het is zonder twijfel een van de beste bluesgitaren net boven de 600 euro.

Bekijk hem hier bij Bax

Beste voor jazzy blues: Ibanez Artstar AS153

Beste voor jazzy blues: Ibanez Artstar AS153

(bekijk meer afbeeldingen)

Dit is een lust voor het oog. De Ibanez Artstar AS153 heeft een holle gevlamde esdoorn body met een antiek gele sunburst finish. De hals bestaat uit esdoorn en mahonie met een ebben toets.

Hij heeft medium frets, wat hem ideaal maakt voor meer technische gitaristen. De frets hebben een unieke Art Star fret-eindbehandeling die zorgt voor een snellere respons en een dikkere, krachtigere toon.

Twee Super 58 humbuckers geven je een zachte maar grommende klank die perfect is voor blues. Naast de typische driewegschakelaar is er nog een tweede die de halspickup kan splitsen of parallel kan lopen.

Hier is Alamo Music Center met een frisse kijk op deze prachtige Ibanez:

Vervolgens is er voor elke pickup volume- en toonregeling, zodat je jouw ideale blauwe geluid kunt krijgen.

Last but not least, de kenmerkende Art-1 brug geeft de gitaar een langere sustain en houdt hem langer gestemd. De Artstar is een ideale keuze voor jazzy blues.

Check de meest actuele prijzen hier

Goedkoper Gibson alternatief: Epiphone Les Paul Standard

Goedkoper Gibson alternatief: Epiphone Les Paul Standard

(bekijk meer afbeeldingen)

Oorspronkelijk een ietwat chique jazzgitaar, werd de Les Paul al snel een populaire allrounder en werd hij goed gebruikt in blues en rock.

De Epiphone Les Paul Standard kost een fractie van wat een typische Gibson Les Paul zou doen. Dat is een van de dingen die het tot de beste bluesgitaren onder de 500,- euro plaatst.

De twee klassieke Alnico humbuckers geven je een grommend, genuanceerd geluid met een dikke sustain die je perfect kunt aanpassen met de uitgebreide bedieningselementen.

Hier is Dawson’s Music met een zwarte uitvoering:

Ondanks zijn lage prijs is dit een echte mahonie gitaar met hoogwaardige componenten. Het heeft een traditionele SlimTaper-hals met D-profiel voor hoog comfort en snel fretten.

Nauwkeurige Grover-stemmechanieken en een tune-o-matic brug zorgen voor een stabiele stemming en intonatie.

Als je je afvraagt ​​over bluesgitaristen die Les Pauls spelen, kan de lijst erg lang worden. Een paar geweldige voorbeelden zijn Freddy King, Peter Green, Hubert Sumlin en Joe Bonamassa.

Bekijk alle kleur uitvoeringen hier

Lees ook: deze producten van Gator, SBK en meer merken zijn het beste om je gitaar te beschermen tegen vallen en stoten

Beste lichtgewicht bluesgitaar: Epiphone ES-339

Beste lichtgewicht bluesgitaar: Epiphone ES-339

(bekijk meer afbeeldingen)

De Gibson 339 is in 2007 ontstaan ​​als een kleinere versie van de tijdloze ES-335, een van de grootste klassiekers in de wereld van old-school blues en jazz.

Hier is het in een meer betaalbaar formaat met enkele moderne upgrades. Een gelamineerde esdoorn archtop body geeft de Epiphone ES-339 een diep, dik geluid.

De esdoorn hals wordt bevestigd met een Mortise & Tenon-gewricht en heeft een pau ferro-toets met medium-jumbo frets.

Voor de geluidsopname gebruikt het twee Epiphone Probucker-pickups. Het leuke is dat je ze allemaal kunt splitsen door de toonknop uit te trekken.

Dat geeft je een single-coil toon, wat ideaal is voor solo’s. Haal hem er gewoon uit als het tijd is en schuif hem er weer in als je klaar bent.

Hier is Cream City Music met een video over de toon en kwaliteit van dit instrument:

Je kunt een verscheidenheid aan hotblues tonen halen uit deze opnieuw ontworpen klassieker, waardoor het een van de beste bluesgitaren is voor veelzijdige gitaristen.

Vanwege het lichte gewicht is het ideaal voor lange optredens en gitaristen met rugklachten. In alle andere opzichten kun je het beschouwen als een type ES-335.

Als je moeite hebt gehad om te kiezen tussen een ES-335 en een Les Paul, is dit een gelukkig medium.

Bekijk hem hier bij Amazon

Beste bluesgitaar voor kleine handen: Eastwood Classic AC Chambered

Beste bluesgitaar voor kleine handen: Eastwood Classic AC Chambered

(bekijk meer afbeeldingen)

Als je wilt opvallen, is een Eastwood Airline Bighorn misschien wel de beste bluesgitaar voor jou. Het is een ongecompliceerde bluesaxe zonder gimmicks, behalve het unieke uiterlijk en het wilde geluid.

Je ziet ze niet vaak, maar een bekende speler is Jack White.

Het heeft een schaallengte van 24,75 inch, dus het is iets kleiner dan gemiddeld. Het betekent ook een ietwat slinky snaaractie.

Deze feiten, samen met de betaalbare prijs, plaatsen het bij de beste bluesgitaren voor beginners en gitaristen met kleinere handen. Het is zelfs gebaseerd op studentengitaren uit de jaren 60.

De belangrijkste reden voor de unieke, korrelige toon is een set Airline Vintage Argyle pickups. Elk heeft een volume- en toonregelknop. Het is een simpele gitaar met veel attitude.

Daarnaast heeft de mahony body klankkamers voor een lekkere sustain.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Beste goedkope bluesgitaar: Yamaha 112V

Yamaha 112J en 112V Fat Strat Stratocasters

(bekijk meer afbeeldingen)

Yamaha heeft een aantal prachtige gitaren gemaakt, maar de meeste goede zul je vinden als akoestische gitaren.

De bouwer heeft niet zoveel pareltjes in de elektrische wereld kunnen voortbrengen, maar toch is er één model wat betaalbaar is en een heel goede kwaliteit levert voor de prijs.

Het is de Yamaha 112V die verkrijgbaar is in veel kleuren.

Een leuke toevoeging is de humbucker in de brugpositie met coil-split. Zo heb je een erg veelzijdige gitaar mocht je nog niet helemaal zeker weten welke richting je uit wilt.

Hier bekijk ik hem uitgebreid:

Dit maakt hem geschikt om ook wat meer punch toe te voegen aan je distortion pedaal of je versterker te oversturen en kun je ook lekker richting rock spelen.

Het is een uitstekende keuze als je een beperkt budget hebt en op zoek bent naar de beste bluesgitaren onder de 300,- euro.

Bekijk alle kleur uitvoeringen hier

Lees ook: dit zijn de beste akoestische en elektrische Yamaha gitaren

Beste voor fingerstyle blues: Ibanez Artcore AF75

Beste voor fingerstyle blues: Ibanez Artcore AF75

(bekijk meer afbeeldingen)

Als vintage is waar je voor gaat, zul je de Ibanez Artcore AF75 geweldig vinden. Het heeft een old-school look met een versleten afwerking, inclusief de hardware.

Deze heeft ook twee Super 58 pickups en een soortgelijk ontwerp als de Artstar in het algemeen. Het heeft echter een sparren bovenblad en een vintage staartstuk.

Het heeft ook meer eenvoudige bedrading. Met een eenvoudige driewegschakelaar kun je een of beide humbuckers selecteren, elk heeft zijn eigen volume- en toonregeling, en dat is alles.

Het heeft een 27,4-inch schaallengte met vrij grote frets en een medium snaarverspreiding. Dit maakt het een ideaal voor fingerstyle-gitaristen.

Al met al is het een van de beste bluesgitaren als je ouderwetse blues speelt en looks wilt die bij het geluid passen.

Check prijzen en beschikbaarheid hier

Beste budget Fender alternatief: Squier Classic Vibe ’50s Stratocaster

overall Beste beginners gitaar: Squier Classic vibe 50s stratocaster

(bekijk meer afbeeldingen)

Als je van de Fender American strat houdt maar je hebt het geld er niet voor, dan is er een heel goed alternatief.

Ik zou lang niet alle Squiers aanbevelen, met name niet de Affinity serie wat echt een instapmodel is, maar de gitaren van de Classic Vibe serie zijn hartstikke goed en zelfs een concurrent voor de Mexicaanse Fender strats!

Met de Classic Vibe keer je terug naar de toonkwaliteiten van een vorig tijdperk, en met name de Vibe ’50s is erg geschikt voor bluestonen.

De single-coils hebben een goede output en met de 5-way selector is er een hoop mogelijkheid om je klanken aan te passen naar je eigen voorkeur, van een rauwe texas blues tot een funky slagje in je akkoorden-werk.

Het is ook niet verwonderlijk dat deze bovenaan mijn lijst met beste gitaren voor beginners staat. Niet de aller goedkoopste maar door een beetje meer uit te geven aan deze serie heb je een gitaar die lang met je mee zal groeien.

Bekijk hem hier bij Bax

Conclusie

Hoewel het neerkomt op voorkeur, beschouw ik dit als de beste bluesgitaren die momenteel beschikbaar zijn, tenminste ik heb wel een beetje gekeken naar gitaren in verschillende budgetten uiteraard.

Er is een ideale keuze voor elk type bluesgitarist die op zoek is naar een elektrische gitaar. Met klassiekers als de Telecaster, ES-339 of Les Paul kun je niet fout gaan.

Of welke van de andere dan ook, hoewel sommige meer zijn afgestemd op specifieke stijlen. Het belangrijkste is dat je degene kiest die je het leukst vindt.

Omdat het allemaal uitstekende gitaren zijn en ze leveren allemaal de blues in geweldige stijl.

Nu is een geschikte gitaar slechts de helft van het karakteristieke bluesgeluid. De andere helft is een buizenversterker. Als je er naar op zoek bent, heb ik een aantal geweldige aanbevelingen in mijn buizenversterker-artikel.

Uiteindelijk kan een gitaar maar zo goed klinken als de versterker en kabels waar het signaal doorheen moet.

Als je echter niet klaar bent voor die investering, kun je goede resultaten behalen tegen lagere kosten met een goed blues-overdrive-pedaal of een van deze multi-effecten.

Dat besluit deze lijst met de tien beste bluesgitaren. Bedankt voor het lezen.

Lees meer: na de aankoop van je gitaar is het eerste dat je moet hebben, een goede standaard

Joost Nusselder, de oprichter van mijngitaar.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe gitaren. Hij begon al met spelen vanaf zijn tiende en speelde al snel in lokale bandjes. Na veel oefenen met techniek en composities in verschillende formaties heeft hij een tussenpoze gehad van 8 jaar, maar pakte vanaf 2020 de gitaar weer op en maakt hij sinds 2020 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun gitaarkeuze.