8 beste Ukeleles beoordeeld in elke prijsklasse

by Joost Nusselder | Last Updated: oktober 13, 2020

Wil je de ukelele leren spelen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Hier is mijn selectie van de beste ukeleles voor beginners en professionals.

Waarom heb je een gids nodig voor het kopen van een goede ukelele hoor ik je vragen?

Of je nu op zoek bent naar een goedkoop, gemakkelijk te leren instrument om je de komende maanden te vermaken, iets om toe te voegen aan je repertoire of livemuziek opstelling, of een draagbaar instrument om toekomstige reizen mee te maken, de ukelele is enorm gegroeid in populariteit bij gitaristen, jong en oud, en ook de go-to voor mensen die een snaarinstrument willen leren.

Beste ukeleles beoordeeld

En het valt niet te ontkennen dat het geluid van een ukelele voldoende is om je naar de Hawaiiaanse stranden te brengen vanwaar het instrument is ontstaan. Dat klinkt wel als een behoorlijk lekker vooruitzicht.

In Nederland heeft de uke zijn weg gevonden naar scholen voor gebruik door schoolbands, verre van de bescheiden blokfluitlessen van weleer. In Canada, zo wordt ons verteld, is de ukelele al tientallen jaren een hoofdbestanddeel van muzieklessen.

Behalve dat je je beste beentje voor moet zetten om de hoge ‘G’ op de onderste snaar te pakken, zijn ukeleles vrij eenvoudig voor gitaristen om op te pikken, en ze zijn ook gestemd in kwinten.

Je kunt zelfs een ‘guitalele’ krijgen, een 6-snarige uke die A-A bespannen is als een baritongitaar.

Wat is de beste ukelele om te kopen?

Als geld geen rol speelt, is er geen reden om niet op de Imua Tenor-ukelele te schitteren. Hoewel er duurdere modellen zijn, vertegenwoordigt dit de best klinkende uke die ik ben tegen gekomen die niet zeldzaam, vintage of een custom bouw is.

Als de ukelele je belangrijkste instrument is, is het misschien de moeite waard om meer uit te geven, maar voor de meeste spelers zijn de voordelen boven deze prijs marginaal genoeg dat je ze waarschijnlijk niet zult horen of voelen.

Als je op zoek bent naar een laagdrempelig instrument voor een kleine ukelele-jam thuis, of om naar festivals te gaan, in het park te tokkelen of verder te leren, dan staat er één ukelele op deze lijst met de juiste mix van lage kosten en plezier.

De keuze is dan deze Mahalo.

Ik houd vooral van de ‘day of the dead’-variant. Zolang je jezelf niet te serieus neemt, is dit een goedkope en ijsbrekende manier om aan de slag te gaan met de ukelele.

Het zal ook een geweldig cadeau maken voor gitaristen die er nog geen hebben.

Laten we snel de top keuzes bekijken, daarna zal ik dieper ingaan op elk van deze keuzes:

Ukelele Afbeeldingen
Beste ukelele voor beginners: Mahalo Soprano Beste ukelele voor beginners: Mahalo Soprano

(bekijk meer varianten)

Beste prijs kwaliteit ukele: Kala Mahogany Ukulele Beste prijs kwaliteit ukele: Kala Mahogany Ukulele

(bekijk meer afbeeldingen)

Overall beste ukelele: Imua Tenor Ukulele Koa Imua Tenor Ukulele Koa

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste sopraan ukelele: Fender Venice Beste sopraan ukelele: Fender Venice

(bekijk meer kleuren)

Beste guitalele: Yamaha Guitalele Beste guitalele Yamaha Guitalele

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste resonator ukelele: Gold Tone Resouke Beste resonator ukelele: Gold Tone Resouke

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste elektro-akoestische ukelele: Fender Grace VanderWaal Zuma Signature Beste elektro-akoestische ukelele: Fender Grace VanderWaal Zuma Signature

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste elektrische ukelele: Risa LP Electric Tenor Beste elektrische ukelele: Risa LP Electric Tenor

(bekijk meer uitvoeringen)

Hoe je de beste ukelele kunt kiezen

Als het gaat om ukeleles, zijn de belangrijkste dingen om te overwegen de constructie, de intonatie of het bereik en het nek gevoel. Het is over het algemeen ook de moeite waard om op te merken of de uke al dan niet in “re-entrant” stemming staat.

Elektrische ukes en modellen met een diepere klank, zoals baritons, worden vaak bespannen met een lage ‘G’, in plaats van de meer gebruikelijke hoge ‘G’.

Wat zijn de 4 typen ukeleles?

Er zijn dus vier hoofdmaten in ukeleles:

Meer recentelijk wint de sopranissimo ook aan populariteit, deze is zelfs nog kleiner (16 inch, 40 cm) dan de ukelele van sopraanformaat. De sopraan is echter de meest traditionele maat met 51 cm.

Bouw

In termen van constructie verandert het gebruikte hout het geluid van het instrument drastisch.

Wat je oor aanspreekt, verschilt van persoon tot persoon, maar als vuistregel werken ‘donkere’ houtsoorten beter op de hogere sopraanukelele, terwijl ‘helderdere’ houtsoorten beter werken op tenor- en baritonukeleles.

Bereik

Het bereik van ukes is ook radicaal anders. De meest voorkomende is sopraan, de hoogste. Dan is er concert, gevolgd door tenor en bariton.

Tegen de tijd dat je op baritons komt, is de stem niet anders dan bij een gitaar van halve grootte, vooral als deze met staal is bespannen.

Hoewel er veel dingen zijn die het geluid en het gevoel van een ukelele veranderen, inclusief lichaamslengte, snaartype en of het al dan niet in “re-entrant”  stemming is, is intonatie de belangrijkste variabele om te overwegen bij het kiezen van de beste ukelele die bij je past.

Wat is het beste materiaal voor een ukelele?

Massief houten instrumenten zijn ideaal omdat ze letterlijk meer “solide” zijn (gebouwd om lang mee te gaan) en meestal een rijkere en resonerende klank hebben. Ze kosten echter doorgaans meer en zijn gevoeliger voor veranderingen in het weer en de omgeving, waardoor laminaat de voorkeur verdient voor degenen die hun ukeleles buitenshuis meenemen en gewoon wat willen tokkelen op het strand.

Welk formaat ukelele is het populairste?

De sopraan ukelele is waarschijnlijk de meest populaire maat ukelele. Het is de kleinste van de vier standaardformaten, bekend om het heldere, rinkelende geluid dat het produceert dat mensen vaak associëren met ukeleles.

Is een concert ukelele beter dan een sopraan?

Concert is de volgende stap omhoog in grootte na de sopraan. Omdat het een beetje groter van formaat is, heeft de concert een voller geluid en een warmere toon met meer middentonen dan de sopraan. Een concert projecteert ook beter dan de sopraan, waardoor het volume wat luider wordt. De standaard ukelele-stemming van G / C / E / A is ook van toepassing op de concertgrootte.

Welk formaat ukelele moet ik kopen?

Als je dat klassieke ‘plinky’-geluid wilt, als je kleiner gebouwd bent of als je een beginners ukelele nodig hebt voor een kind, begin dan met een sopraan. Als je een volwassene bent met grotere handen, probeer dan misschien de tenor of het concert, want ze zijn nog klein van formaat en gebruiken de ukelele-stemming, maar zijn iets groter dan een sopraan.

Beste Ukeleles beoordeeld

Beste ukelele voor beginners: Mahalo Soprano

De beste ukelele voor zomers tokkelen

Beste ukelele voor beginners: Mahalo Soprano

(bekijk alle varianten)

Of hij nu staat op de boekenplank bij een vriend of boven de bar in een club met een Hawaiiaans thema, als je ergens een uke hebt gezien, is de kans groot dat het een Mahalo is.

De basismodellen zullen de wereld niet in vuur en vlam zetten, maar ze zijn duurzaam, houden hun afstemming goed en klinken redelijk goed.

Je moet er voor het geld niet al te veel van verwachten, zo moet je hem bijvoorbeeld vaak stemmen omdat hij uit de toon raakt, maar aan de andere kant is het zeker geen speelgoed gitaartje.

Hier kijkt Consordini naar de Mahalo:

Als je het extra geld hebt, zul je een groot verschil merken als je naar de Fender- en Kala-modellen op deze lijst gaat, maar zo niet, dan is dit een uitstekende ukelele om mee te beginnen.

Een van de leukste ontwerpen vind ik deze day of the dead variant die me sterk doet denken aan de animatie film Coco:

Mahalo Day of the Dead ukelele

(bekijk meer varianten)

Met een reeks ontwerpen, van gedrukte patronen op een traditioneel gevormd lichaam tot ‘flying v’ ukes en alles daartussenin, is er waarschijnlijk een versie van deze uke die bij je persoonlijkheid past.

Check alle uitvoeringen hier

Beste prijs kwaliteit ukele: Kala Mahogany Ukulele

Voor degenen die om toon geven

Beste prijs kwaliteit ukele: Kala Mahogany Ukulele

(bekijk meer afbeeldingen)

Als de pick-up op de Grace VanderWaal Fender niet interessant voor je is en daardoor misschien iets te duur is, maar de toon je wel aanspreekt, dan zou de Kala Mahogany een goed alternatief zijn met een uitstekende prijs/ kwaliteit verhouding.

De Kala houdt niet van toeters en bellen; het is eerder een solide instrument van een bedrijf met een fatsoenlijke naam.

Hier is HawaiiMusicSupply met hun kijk op de Kala modellen:

Een zeer merkbare stap omhoog van de sloot ukuleles op instapniveau en de Kala is meer dan genoeg voor de meeste uke-spelers om thuis te spelen of erop uit te gaan en met een paar anderen te spelen en nooit het gevoel hebben dat ze iets te kort komen.

De mahoniehouten constructie biedt een donkerdere toon, die de concertstemming aanvult, en een subtiele bodybinding draagt ​​bij aan de goede looks.

Bekijk hem hier bij Thomann

Overall beste ukelele: Imua Tenor Ukulele Koa

Een uke voor het leven

Imua Tenor Ukulele Koa

(bekijk meer afbeeldingen)

Hoewel we hier de tenorvariant hebben geselecteerd vanwege het rijke, volledige bereik, maakt Imua ook een concertvariant van dit uitstekende ukelele-ontwerp.

Hier is UkeRepublic die er een stukje op speelt:

Bekend om hun fantastische assortiment hoogwaardige akoestische gitaren, is het geen verrassing dat een Imua de top van de keuze zou moeten zijn, ook bij de ukes.

Hoewel er duurdere ukes zijn van zowel Martin als andere fabrikanten, zal de Imua voor de meeste mensen meer dan goed genoeg zijn en een leven lang meegaan.

Check de meest actuele prijzen en beschikbaarheid hier

Beste sopraan ukelele: Fender Venice

De beste ukelele als je om uiterlijk geeft

Beste sopraan ukelele: Fender Venice

(bekijk meer kleuren)

Met een stijlvolle afwerking zoals de handtekening van Grace VanderWaal, is de Fender Venice een geweldige optie als je op zoek bent naar de plunk van een sopraan uke, maar het niet erg vindt om iets meer te betalen dan de prijsklasse op instapniveau.

De surfgroene optie doet denken aan iconische Fender solid-body elektrische gitaren en zal waarschijnlijk een gespreksonderwerp zijn, zelfs als het gewoon aan de muur hangt.

Hier is C.A. House Music die er wat op speelt:

Wat betreft hoe het speelt, profiteert de Fender Venice van een slanke ‘C’-hals om het comfort te bevorderen, ook al is het niet helemaal in dezelfde klasse als de Taylors en Martins van deze wereld.

Bekijk de laagste prijzen hier

Beste guitalele: Yamaha Guitalele GL-1

De beste ukelele voor gitaristen

Beste guitalele Yamaha Guitalele

(bekijk meer afbeeldingen)

Als je altijd al een gitaar hebt gewild, maar niet zeker weet of je een grote driekwart of zelfs een halve body wilt, dan is een guitalele iets voor jou.

Als alternatief, als je al een gitarist bent en je kunt geen afscheid nemen van die twee extra snaren, dan zou dit een toegangspoort tot de uke kunnen zijn.

Uitgebracht door Yamaha een decennium vóór de huidige uke-opleving worden ze nu eigenlijk pas op grotere schaal gemaakt.

Afgestemd op A, en zonder de “re-entrant” G, zit het echt perfect halverwege tussen gitaar en uke, vandaar de naam.

Hier is Acoustic Letter die er alles over vertelt en ook hoe het zich verhoudt tot een gewone akoestische gitaar:

Qua intonatie bevindt het zich in de marge van een bariton, wat resulteert in dikke tonen, met een beter basuiteinde dan de meeste ukes.

Bekijk hem hier bij Thomann

Toch op zoek naar een beginnersgitaar of twijfel je nog? Lees alles over deze 14 beste gitaren voor beginners

Beste resonator ukelele: Gold Tone Resouke

De beste ukelele als je wilt opnemen

Beste resonator ukelele: Gold Tone Resouke

(bekijk meer afbeeldingen)

Oorspronkelijk ontworpen als een manier om het volume van een akoestische gitaar te verhogen om te concurreren met de kakofonie van een dansband, genoot de resonator een relatief korte periode in de zon voordat hij verouderd werd door de komst van de elektrische gitaar.

Bekijk deze video van Uke Republic waarin je kunt zien wat hij allemaal kan en hoe geweldig hij klinkt:

Resonators hebben een zeer onderscheidend, scherp geluid dat goed opneemt, dus hoewel een sopraanresonator misschien te hard zou zijn, is een concertresonator uke heel logisch en klinkt de Gold Tone fantastisch.

Het is waard op te merken dat, hoewel resonatoren minder vaak voorkomen, er andere modellen bestaan. Gretsch maakt er ook een, net als Kala, hoewel de Kala wordt geuit als een tenor in plaats van een concert-uke.

Overigens is er een Tenor en een Concert variant van de Gold Tone.

Bekijk de uitvoeringen hier

Beste elektro-akoestische ukelele: Fender Grace VanderWaal Zuma Signature

Voor uke-spelers die willen optreden

Beste elektro-akoestische ukelele: Fender Grace VanderWaal Zuma Signature

(bekijk meer afbeeldingen)

Voor een elektro-akoestische uke die geen concessies doet aan kwaliteit maar toch relatief betaalbaar is, is het moeilijk om het beter te krijgen dan dit kenmerkende beest.

Met een Fender-kop gemodelleerd naar de Telecaster en een Fishman-pickup, klinkt deze uke niet alleen goed losgekoppeld, maar kan hij ook door een PA of versterker worden geplugd voor optredens.

Hier is Katy van One Music School die deze signature Uke bekijkt:

Het is gemaakt als een concert, dus vingerzetting zal iets gemakkelijker zijn dan een sopraan, althans met mijn lange vingers, en het geluid is ook een beetje voller in de bas.

Fender maakt ook een variant zonder pickup, maar de toevoeging van de Fishman tilt dit op van een degelijke ukelele tot een perfecte allrounder. De kans is groot dat zelfs een serieuze speler nooit een andere uke nodig heeft.

Bekijk hem hier bij Thomann

Beste elektrische ukelele: Risa LP Electric Tenor

De beste ukelele voor rockers

Beste elektrische ukelele: Risa LP Electric Tenor

(bekijk meer uitvoeringen)

Hoewel elektrische ukeleles relatief zeldzaam zijn, bestaan ​​ze voor verschillende prijspunten.

Aan de onderkant vind je de meeste opties in piëzo-elektrisch, waarschijnlijk met nylon snaren en een niet erg inspirerende toon.

Risa’s ukes beginnen met hun ongebruikelijk uitziende ukes en gaan door tot een aantal prachtige op Tele, Strat en Les Paul geïnspireerde instrumenten, allemaal met echte elektromagnetische pickups.

Deze tenor-versie in sunburst is niet alleen visueel verbluffend, maar heeft in wezen dezelfde bedrading als een volwaardige Les Paul, wat resulteert in de tonale veelzijdigheid van twee humbucking-pickups.

Het is opgezet zonder de “re-entrant” G, in plaats daarvan kiest het voor het lagere octaaf, waar gitaristen bekender mee zullen zijn.

Bekijk alle uitvoeringen hier

Veelgestelde vragen rondom ukeleles

Is ukelele gemakkelijker dan gitaar?

De ukelele is gemakkelijker te leren dan de gitaar en andere snaarinstrumenten zoals de mandoline. De zachte nylon snaren zijn zachter voor je vingertoppen en veroorzaken geen pijnlijke vingers zoals gitaren. Bovendien heeft het slechts vier snaren, waardoor akkoordvormen en toonladders gemakkelijker te leren zijn.

Is Kala een goed ukelele merk?

Kala is erg gerespecteerd in de industrie. Het maakt enkele van de beste ukeleles op de markt en veel spelers kiezen voor hun uitstekende ukes. Het merk Kala heeft zijn hoofdkantoor in Petaluma, een klein stadje in Californië. Dit is waar Kala zijn kwaliteits ukes maakt van zorgvuldig uitgekozen hout.

Hoe lang gaan ukelele snaren mee?

Wanneer je je ukelele opnieuw besnaart is echt aan jou. Het hangt ervan af hoeveel je op je ukelele speelt en hoe hard. Sommige mensen veranderen ze na een paar weken, andere mensen na maanden (ik verander ze elke 4-6 maanden). Tenzij natuurlijk een snaar breekt, wat zelden voorkomt.

Conclusie

Er zijn een hoop ukeleles beschikbaar, misschien dacht je dat het allemaal een beetje hetzelfde was, maar hopelijk heeft deze koopgids je wat meer wegwijs gemaakt.

Lees ook: akoestische gitaarversterkers zijn ook perfect voor ukelele

Joost Nusselder, de oprichter van mijngitaar.nl is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe gitaren. Hij begon al met spelen vanaf zijn tiende en speelde al snel in lokale bandjes. Na veel oefenen met techniek en composities in verschillende formaties heeft hij een tussenpoze gehad van 8 jaar, maar pakte vanaf 2020 de gitaar weer op en maakt hij sinds 2020 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen bij hun gitaarkeuze.